SZC logo

BARANYA VÁRMEGYEI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

OM kód: 203049020 | 7623 Pécs, Rét utca 41-43.

Intézmény logo

BARANYA VÁRMEGYEI SZC ANGSTER JÓZSEF SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS SZAKISKOLA

HírekKözérdekű adatokLevelezésKRÉTA

Szakiskolai képzés

Szakiskolai képzés

(Előkészítő + 9-10. évfolyam)

Iskolakijelölő határozattal rendelkező sajátos nevelési igényű tanulók számára. Előkészítő

  1. évfolyam után két tanév alatt szerezhetnek részszakmai végzettséget.

Számítógépes adatrögzítő (2 éves képzés) 3213

A     számítógép-kezelési     és     szövegszerkesztési,     gépírási,     kommunikációs     és protokollismeretek  birtokában  a  különböző  szervezeteknél  adminisztratív  és dokumentációs feladatokat lát el, számítógépes adatrögzítést folytat; rendezvényekhez, programokhoz kapcsolódó dokumentumszerkesztési feladatokat végez. A részszakképesítéssel rendelkező képes: számítógépes adatbeviteli feladatokat végezni gyorsan és hatékonyan (a tízujjas vakírás technikájával), számítógépes ügyviteli programcsomagokat   alkalmazni,   külső   és   belső   kapcsolatteremtő,   kapcsolattartást szolgáló  iratokat,  leveleket,  egyéb  dokumentumokat  készíteni,  szerkeszteni, sokszorosítani. Képes közreműködni a szervezet által használt adatok, információk gyűjtésében, rendszerszerű nyilvántartásában, feldolgozásában, táblázat- és adatbázis- kezelési feladatokat végezni, egyszerű kimutatásokat készíteni, iratokat és dokumentumokat kezelni, irodatechnikai, információs és kommunikációs eszközöket, berendezéseket kezelni, használni, megfelelő rangsorolással kapcsolatot tartani munkatársakkal, ügyfelekkel, partnerekkel, külső szervezetekkel.

Szakácssegéd (2 éves képzés) 3214

Alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei. Előkészíti a tevékenységéhez szükséges helyiségeket, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról. Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételek jellegének megfelelően előkészíti a nyers- és feldolgozott élelmiszereket. Alkalmazza a konyhatechnológiai műveleteket. A részszakképesítéssel rendelkező képes: a szakács felügyelete mellett végezni a munkáját, gombákat, állati, növényi eredetű nyers és feldolgozott élelmiszereket előkészíteni, alapételeket készíteni, szükség esetén tálalni, egyszerű standard ételeket készíteni (étel kiegészítő salátákat, köreteket, főzelékeket azokhoz feltéteteket, egyszerű híg és sűrített leveseket, azok betéteit. Tevékenységét az élelmiszerbiztonsági,  valamint  balesetvédelmi,  a  munkavédelmi  és  tűzrendészeti szabályok betartásával végzi.

 

Szobafestő (2 éves képzés) 3215

Feladata lakóépületek, közintézmények, felépítmények falfelületeinek festése, tapétázása. Ismernie kell a falfelületek vizsgálatát, előkészítését, előkezelését, bevonatrendszerek felépítését, tapéták fajtáit, és azok felhelyezésére vonatkozó utasításokat. A részszakképesítés rendelkező képes: tervdokumentációról, vagy a helyszínen felmérést készíteni, felületdiagnosztikát végezni kül- és beltérben, az eredményeket írásos feljegyzésben dokumentálni. Tud tervrajzról és a helyszínen anyagmennyiséget számolni és a vizsgálatok eredménye függvényében a felületet előkezeli, felvonul a munkaterületre a szükséges gépekkel, szerszámokkal, eszközökkel, a nem festendő felületeket megóvja (takarít, maszkolást végez). Képes az alapvakolat felületét javítani, sarkok, nyílászárók káváinak, sarokkiképzéseinek kialakítását javítani (élvédő), különböző glettanyaggal simítani a felületet, építőelemek, burkolóelemek illesztését szakszerűen javítani. Tudja kézi, gépi csiszolással finomítani a felületet, a választott technikának megfelelő alapozást (impregnálást) végez, mészfestést készít új vagy régi felületre kül- és beltérben, fehér és színes  kivitelben.  A  homlokzat  színezését  megtervezi,  elkészíti  különböző vékonyvakolattal, szilikát festékkel, fröcskölést, durva színfröcskölést készít, határoló, díszítő vonalozást, sablonálást készít, tapétázást, díszítést készíti, mintanyomó hengerezést készít, egyszerű díszítőelemeket helyez fel kül- és beltérben, egyszerű faerezet utánzatot fest, elvégzi a szükséges utómunkálatokat (szerszám-, eszköztakarítás, munkaterület takarítása, anyagtárolás, hulladékkezelés),   a munkaterületet átadja.

 

 

Lakástextil-készítő (2 éves képzés) 3216

Feladata lakástextil termék szabásmintáinak elkészítése, szabása, készítése, javítása. A részszakképesítéssel rendelkező képes: méretet venni lakástextil termékek készítéséhez, méreteket,  mérettáblázatokat  értelmezni,  szabásmintát  készíteni,  felismerni  a lakástextíliák fajtáit, kellékeit, díszítő lehetőségeit, felfektetni a szabásmintákat és kiszabja a szükséges alkatrészeket, ragasztási, erősítési műveleteket végezni, ruhaipari gépeket és vasaló berendezéseket üzemeltetni, kiszabott alkatrészeket technológiai utasításnak megfelelően vagy mintadarab alapján összeállítani, javító munkálatokat végezni (szakadásokat, záródásokat javít).


Partnereink

SZC logo

BARANYA VÁRMEGYEI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM


BARANYA VÁRMEGYEI SZC ANGSTER JÓZSEF SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS SZAKISKOLA

7623 Pécs, Rét utca 41-43.

Telefon: +36 72 517-880

E-mail: titkarsag@angsterpecs.hu

OM azonosító: 203049020


2024BARANYA VÁRMEGYEI SZC ANGSTER JÓZSEF SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS SZAKISKOLA